[O2] FL Wymiana wyłącznika świateł na taki z funkcją AUTO
Zwiń
X
-
Czyli nie da się określić na jaką high musze wymienić moja 085L poza tymi najdroższymi 087H i P?
-
-
jest jeszcze parę innych fiuczerów z pinami, jak obsługa świateł dziennych i halogenów przednich, a także obsługa ręcznego lub automatycznego podświetlenia wnętrza.
Wspomnę też o różnych częstotliwościach pilotów...
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, zrobiłem mały risercz i sprawdziłem, które styki powinien mieć BCM do sterowania zamków w tylnych drzwiach (środkowa kostka styk 26 i 27) i prześledziłem oferty na alledrogo i z tego co jest dostępne wyszło mi, że te, które sterują tylnymi zamkami (czyli bez elektryki z tyłu) z serii high 1K0937087 to:
A, C, E, G, H, P, R, AB, AE, AG, AN, BA.
I teraz moje pytanie jest takie, czy moduł BA za 400 zł, który jest z 2016 roku czyli do modeli po Octavii II, podejdzie do mojego toura z 2012 roku. Oczywiście mógłbym kupić tego z literką A za 199 zł lub R za 300 zł, ale gdzieś czytałem, że im młodszy sterownik, tym ma lepsze oprogramowanie i lepiej wybierać te młodsze...
Ktoś się odniesie do tego co ustaliłem i mi się wydaje...?
Zostaw komentarz:
-
-
Ano stąd: https://forum.octaviaclub.pl/forum/o...64-bcm-rodzaje
Ale już widzę, że pomyliłem go z tym z literką A, który jest także w przystępnej cenie.
Znalazłem też 087K, będzie ok do mojego Toura?
Zostaw komentarz:
-
-
a skąd masz taką rozpiskę, że obsługuje tył?Zamieszczone przez michumal Zobacz wpisA nie starczy sam 1K0937087 bez literki? Ten z H jest mega drogi, a ten bez literki w rozsądnych cenach. Według rozpiski też jest High i obsługuje elektrykę w tylnych drzwiach.
Zostaw komentarz:
-
-
A nie starczy sam 1K0937087 bez literki? Ten z H jest mega drogi, a ten bez literki w rozsądnych cenach. Według rozpiski też jest High i obsługuje elektrykę w tylnych drzwiach.
Zostaw komentarz:
-
-
Nie. Tylko dołożenie czujnika deszczu/zmierzchu.Zamieszczone przez michumal Zobacz wpisI nie da się tego zrobić poprzez zmianę bordnetza na inny? Apropos ja mam 1K0937085L na jaki go wymienić gdybym chciał trochę rzeczy?
1K0937085L najlepiej wymienić na 1K0937087H lub 1K0937087P bo te są uniwersalne.
Zostaw komentarz:
-
-
I nie da się tego zrobić poprzez zmianę bordnetza na inny? Apropos ja mam 1K0937085L na jaki go wymienić gdybym chciał podokładać trochę rzeczy?
Zostaw komentarz:
-
-
Czujnik deszczu/zmierzchu.Zamieszczone przez michumal Zobacz wpisCH po długich to mam, ale raczej chodzi mi o to po kluczyku. Co musiałbym dołożyć żeby mieć CH i LH po zamknięciu/otwarciu furmanki?
Zostaw komentarz:
-
-
CH po długich to mam, ale raczej chodzi mi o to po kluczyku. Co musiałbym dołożyć żeby mieć CH i LH po zamknięciu/otwarciu furmanki?
Zostaw komentarz:
-
-
CH po mrugnięciu "długimi" - raczej tak.Zamieszczone przez michumal Zobacz wpisPanowie, czy w moim Tourze z 2012 roku bez halogenów, czujnika deszczu/zmierzchu i przełącznika świateł AUTO, można jakoś zakodować CH, LH na normalnych światłach mijania czy też pozycyjnych? Bo z tego co się doczytałem w tym wątku, to jakoś ręcznie można to zakodować. Jeżeli nie, to trzeba dołożyć?
LH - bez czujnika deszczu - nie.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, czy w moim Tourze z 2012 roku bez halogenów, czujnika deszczu/zmierzchu i przełącznika świateł AUTO, można jakoś zakodować CH, LH na normalnych światłach mijania czy też pozycyjnych? Bo z tego co się doczytałem w tym wątku, to jakoś ręcznie można to zakodować. Jeżeli nie, to trzeba dołożyć?
Zostaw komentarz:
-
-
Masz coś nie tak, dzienne nie świecą razem z mijania, albo jedno albo drugie, chyba że to RS to wtedy dzienne LED przygasają i robią za postojowki
Zostaw komentarz:
-
-
A takie pytanko - jest ori czujnik deszczu, włącznik "auto" i osobne dzienne w halogenach.
Jest jasno - są dzienne - OK.
Robi się szarawo - przełącza się na mijania + dzienne...
Czy da się ustawić aby po (automatycznym) przełączeniu na mijania, wyłączał dzienne ?
Zostaw komentarz:
-
-
Nie do końca, wtyczka ta sama ale kołnierz jest inny, trzeba się bawić i przekładać.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie,
czy do O2 FL będzie pasował włącznik np. z Superba (3T0941431B) ?
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie za nic w świecie nie działała ta procedura. Po mękach z ustawieniami dołożyłem ori czujnik zmierzchu i deszczu i w końcu jest tak jak powinno. Koszt niedużo większy oczywiście bez wymiany przedniej szyby.
Zostaw komentarz:
-
-
Nie trzeba nic przy czujniku grzebać tylko ustawić wg instrukcji.
Sekcja QUICK START dla ustawień EU*** w https://sklep.motohid.pl/pl/p/Czujni...0-5P0-1P1/1602.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak przerabiałem te czujniki gdyż ma on trzy pozycje (dzienne - postojowe - mijania) co w efekcie powodowało że o określone porze świeciły się same postojówki,Zamieszczone przez pawelci Zobacz wpisOczywiście zacząłem od instrukcji z motohid.
Instrukcja od skośnego w załączniku. Coś mi się wydaje że po kalibracji trzeba silnik zapalić i zgasić, ale mogę się mylić.
modyfikacja jest bardzo prosta usuwasz jeden tranzystor smd i dajesz mostek z punktu bazy tego tranzystora na tranzystor z świateł do jazdy (mijania-drogowe)
co do kodowania to tu vcds nic nie zakodujesz bo ten czujnik nie jest połączony z magistralą can samochodu, on po prostu przełącza styki za ciebie.Ostatnio edytowany przez roberta; 1013.
Zostaw komentarz:
-
-
Oczywiście zacząłem od instrukcji z motohid.
Instrukcja od skośnego w załączniku. Coś mi się wydaje że po kalibracji trzeba silnik zapalić i zgasić, ale mogę się mylić.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
-
ten pseudo czujnik nie ma nic wspólnego z ori rozwiązaniem, więc kodowania możesz sobie podarować w sterowniku centralnej elektryki
Zostaw komentarz:
-
-
A co odpisał Tobie pan chińczyk albo co instrukcja mówi ?Zamieszczone przez pawelci Zobacz wpisKolejny problem to taki, że chciałbym aby wcześniej będąc na AUTO przełączał mi na światła mijania.
Co robie w momencie gdy już jest szarawo za oknem a czujnik jeszcze jest na dziennych:
0. Przełącznik podłączony i ustawiony na AUTO.
1. Włączam zapłon
2. Szybko przełączam z AUTO na MIJANIA i na AUTO
3. Wyłączam zapłon i zamykam drzwi z pilota.
mam (chyba) piknięcie w głośniku x3 ale nic poza tym.
Czy mogę coś jeszcze innego zrobić ?
może pomoże instrukcja którą posiada motohid na swej stronce ?
Zostaw komentarz:
-
-
Cześć,
Zamontowałem u siebie w O2 FL (2011r) przełącznik 1Z0941431J oraz czujnik zmierzchu zakupiony z ali:
zakodowałem jak na początku tego wątku CH i LH i działa, ale świecą się światła pozycyjne jak zamykam z pilota i otwieram.
Czy da się to jakoś zmienić na mijania albo halogeny przy CH/LH?
Dodam, że mam dzienne i halogeny oddzielnie
wszystko w kloszu od halogenów.
Moje ustawienie kodowania jest jak w załącznikach:
0-5.jpg6-11.jpg12-17.jpg18-23.jpg24-28.jpg
Kolejny problem to taki, że chciałbym aby wcześniej będąc na AUTO przełączał mi na światła mijania.
Co robie w momencie gdy już jest szarawo za oknem a czujnik jeszcze jest na dziennych:
0. Przełącznik podłączony i ustawiony na AUTO.
1. Włączam zapłon
2. Szybko przełączam z AUTO na MIJANIA i na AUTO
3. Wyłączam zapłon i zamykam drzwi z pilota.
mam (chyba) piknięcie w głośniku x3 ale nic poza tym.
Czy mogę coś jeszcze innego zrobić ?
Zostaw komentarz:
-
-
Musiałem przeoczyć. Co do trybu amerykańskiego moja była O2 i obecna O2FL wyposażone w czujnik deszczu/zmierzchu oraz wyłącznik z trybem auto.Zamieszczone przez aryziomex Zobacz wpis[USER="9065"]Napisał że pacjent to O2 przed FL
Po uruchomieniu tegoż trybu po zaciągnięciu ręcznego światła dzienne jakby nie były zakodowane gasną.
Zostaw komentarz:
-
-
A w O2 nie jest tak jak w O2Fl, że bordnetz/BCM odcina calkowicie zasilanie po około 20-30 minutach?Zamieszczone przez qnik Zobacz wpisSiostra notorycznie zostawia auto na światłach (uszkodzony stycznik w zamku drzwi kierowcy wiec nie brzęczy)
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: