[O2] FL Wymiana wyłącznika świateł na taki z funkcją AUTO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• michumal
    odpowiedział(a)
    Czyli nie da się określić na jaką high musze wymienić moja 085L poza tymi najdroższymi 087H i P?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jest jeszcze parę innych fiuczerów z pinami, jak obsługa świateł dziennych i halogenów przednich, a także obsługa ręcznego lub automatycznego podświetlenia wnętrza.
    Wspomnę też o różnych częstotliwościach pilotów...

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    Panowie, zrobiłem mały risercz i sprawdziłem, które styki powinien mieć BCM do sterowania zamków w tylnych drzwiach (środkowa kostka styk 26 i 27) i prześledziłem oferty na alledrogo i z tego co jest dostępne wyszło mi, że te, które sterują tylnymi zamkami (czyli bez elektryki z tyłu) z serii high 1K0937087 to:
    A, C, E, G, H, P, R, AB, AE, AG, AN, BA.

I teraz moje pytanie jest takie, czy moduł BA za 400 zł, który jest z 2016 roku czyli do modeli po Octavii II, podejdzie do mojego toura z 2012 roku. Oczywiście mógłbym kupić tego z literką A za 199 zł lub R za 300 zł, ale gdzieś czytałem, że im młodszy sterownik, tym ma lepsze oprogramowanie i lepiej wybierać te młodsze...

Ktoś się odniesie do tego co ustaliłem i mi się wydaje...?

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    Ano stąd: https://forum.octaviaclub.pl/forum/o...64-bcm-rodzaje
    Ale już widzę, że pomyliłem go z tym z literką A, który jest także w przystępnej cenie.
    Znalazłem też 087K, będzie ok do mojego Toura?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez michumal Zobacz wpis
    A nie starczy sam 1K0937087 bez literki? Ten z H jest mega drogi, a ten bez literki w rozsądnych cenach. Według rozpiski też jest High i obsługuje elektrykę w tylnych drzwiach.
    a skąd masz taką rozpiskę, że obsługuje tył?

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    A nie starczy sam 1K0937087 bez literki? Ten z H jest mega drogi, a ten bez literki w rozsądnych cenach. Według rozpiski też jest High i obsługuje elektrykę w tylnych drzwiach.

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    I nie da się tego zrobić poprzez zmianę bordnetza na inny? Apropos ja mam 1K0937085L na jaki go wymienić gdybym chciał trochę rzeczy?
    Nie. Tylko dołożenie czujnika deszczu/zmierzchu.

1K0937085L najlepiej wymienić na 1K0937087H lub 1K0937087P bo te są uniwersalne.

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    I nie da się tego zrobić poprzez zmianę bordnetza na inny? Apropos ja mam 1K0937085L na jaki go wymienić gdybym chciał podokładać trochę rzeczy?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    CH po długich to mam, ale raczej chodzi mi o to po kluczyku. Co musiałbym dołożyć żeby mieć CH i LH po zamknięciu/otwarciu furmanki?
    Czujnik deszczu/zmierzchu.

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    CH po długich to mam, ale raczej chodzi mi o to po kluczyku. Co musiałbym dołożyć żeby mieć CH i LH po zamknięciu/otwarciu furmanki?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Panowie, czy w moim Tourze z 2012 roku bez halogenów, czujnika deszczu/zmierzchu i przełącznika świateł AUTO, można jakoś zakodować CH, LH na normalnych światłach mijania czy też pozycyjnych? Bo z tego co się doczytałem w tym wątku, to jakoś ręcznie można to zakodować. Jeżeli nie, to trzeba dołożyć?
    CH po mrugnięciu "długimi" - raczej tak.
    LH - bez czujnika deszczu - nie.

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    Panowie, czy w moim Tourze z 2012 roku bez halogenów, czujnika deszczu/zmierzchu i przełącznika świateł AUTO, można jakoś zakodować CH, LH na normalnych światłach mijania czy też pozycyjnych? Bo z tego co się doczytałem w tym wątku, to jakoś ręcznie można to zakodować. Jeżeli nie, to trzeba dołożyć?

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    Masz coś nie tak, dzienne nie świecą razem z mijania, albo jedno albo drugie, chyba że to RS to wtedy dzienne LED przygasają i robią za postojowki

Zostaw komentarz:

• no_fear
    odpowiedział(a)
    A takie pytanko - jest ori czujnik deszczu, włącznik "auto" i osobne dzienne w halogenach.
    Jest jasno - są dzienne - OK.
    Robi się szarawo - przełącza się na mijania + dzienne...

Czy da się ustawić aby po (automatycznym) przełączeniu na mijania, wyłączał dzienne ?

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    Nie do końca, wtyczka ta sama ale kołnierz jest inny, trzeba się bawić i przekładać.

Zostaw komentarz:

• no_fear
    odpowiedział(a)
    Panowie,
    czy do O2 FL będzie pasował włącznik np. z Superba (3T0941431B) ?

Zostaw komentarz:

• opermon
    odpowiedział(a)
    U mnie za nic w świecie nie działała ta procedura. Po mękach z ustawieniami dołożyłem ori czujnik zmierzchu i deszczu i w końcu jest tak jak powinno. Koszt niedużo większy oczywiście bez wymiany przedniej szyby.

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Nie trzeba nic przy czujniku grzebać tylko ustawić wg instrukcji.
    Sekcja QUICK START dla ustawień EU*** w https://sklep.motohid.pl/pl/p/Czujni...0-5P0-1P1/1602.

Zostaw komentarz:

• roberta
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pawelci Zobacz wpis
    Oczywiście zacząłem od instrukcji z motohid.
    Instrukcja od skośnego w załączniku. Coś mi się wydaje że po kalibracji trzeba silnik zapalić i zgasić, ale mogę się mylić.
    Jak przerabiałem te czujniki gdyż ma on trzy pozycje (dzienne - postojowe - mijania) co w efekcie powodowało że o określone porze świeciły się same postojówki,
    modyfikacja jest bardzo prosta usuwasz jeden tranzystor smd i dajesz mostek z punktu bazy tego tranzystora na tranzystor z świateł do jazdy (mijania-drogowe)

co do kodowania to tu vcds nic nie zakodujesz bo ten czujnik nie jest połączony z magistralą can samochodu, on po prostu przełącza styki za ciebie.
    Ostatnio edytowany przez roberta; 1013.

Zostaw komentarz:

• pawelci
    odpowiedział(a)
    Oczywiście zacząłem od instrukcji z motohid.
    Instrukcja od skośnego w załączniku. Coś mi się wydaje że po kalibracji trzeba silnik zapalić i zgasić, ale mogę się mylić.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    ten pseudo czujnik nie ma nic wspólnego z ori rozwiązaniem, więc kodowania możesz sobie podarować w sterowniku centralnej elektryki

Zostaw komentarz:

• aryziomex
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pawelci Zobacz wpis
    Kolejny problem to taki, że chciałbym aby wcześniej będąc na AUTO przełączał mi na światła mijania.
    Co robie w momencie gdy już jest szarawo za oknem a czujnik jeszcze jest na dziennych:
    0. Przełącznik podłączony i ustawiony na AUTO.
    1. Włączam zapłon
    2. Szybko przełączam z AUTO na MIJANIA i na AUTO
    3. Wyłączam zapłon i zamykam drzwi z pilota.
    mam (chyba) piknięcie w głośniku x3 ale nic poza tym.
    Czy mogę coś jeszcze innego zrobić ?
    A co odpisał Tobie pan chińczyk albo co instrukcja mówi ?
    może pomoże instrukcja którą posiada motohid na swej stronce ?

Zostaw komentarz:

• pawelci
    odpowiedział(a)

Cześć,
    Zamontowałem u siebie w O2 FL (2011r) przełącznik 1Z0941431J oraz czujnik zmierzchu zakupiony z ali:

zakodowałem jak na początku tego wątku CH i LH i działa, ale świecą się światła pozycyjne jak zamykam z pilota i otwieram.
    Czy da się to jakoś zmienić na mijania albo halogeny przy CH/LH?
    Dodam, że mam dzienne i halogeny oddzielnie wszystko w kloszu od halogenów.
    Moje ustawienie kodowania jest jak w załącznikach:
    0-5.jpg6-11.jpg12-17.jpg18-23.jpg24-28.jpg

Kolejny problem to taki, że chciałbym aby wcześniej będąc na AUTO przełączał mi na światła mijania.
    Co robie w momencie gdy już jest szarawo za oknem a czujnik jeszcze jest na dziennych:
    0. Przełącznik podłączony i ustawiony na AUTO.
    1. Włączam zapłon
    2. Szybko przełączam z AUTO na MIJANIA i na AUTO
    3. Wyłączam zapłon i zamykam drzwi z pilota.
    mam (chyba) piknięcie w głośniku x3 ale nic poza tym.
    Czy mogę coś jeszcze innego zrobić ?

Zostaw komentarz:

• gradek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez aryziomex Zobacz wpis
    [USER="9065"]Napisał że pacjent to O2 przed FL
    Musiałem przeoczyć. Co do trybu amerykańskiego moja była O2 i obecna O2FL wyposażone w czujnik deszczu/zmierzchu oraz wyłącznik z trybem auto.
    Po uruchomieniu tegoż trybu po zaciągnięciu ręcznego światła dzienne jakby nie były zakodowane gasną.

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez qnik Zobacz wpis
    Siostra notorycznie zostawia auto na światłach (uszkodzony stycznik w zamku drzwi kierowcy wiec nie brzęczy)
    A w O2 nie jest tak jak w O2Fl, że bordnetz/BCM odcina calkowicie zasilanie po około 20-30 minutach?

Zostaw komentarz:

Pracuję...